Toggle navigation panel

Fietsen on Goeree-Overflakkee

Tulpenroute Goeree-Overflakkee 2019

60.7 km fietsen - Goeree-Overflakkee

VVV Zeeland

Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland, Nieuwe-Tonge, Stad aan 't Haringvliet
Goeree-Overflakkee telt vele attracties. Zonder twijfel zijn de tulpenvelden daarvan de meest kleurrijke. Tijdens uw fietstocht zult u versteld staan van de bonte kleurenpracht en de grote variatie aan tulpensoorten. Een lust voor het oog en uitermate fotogeniek. Deze fietstocht is uitgestippeld in een gebied waar vele tulpen bloeien. Helaas wisselt het gebruik van de akkers ieder jaar om de grond vruchtbaar te houden. Hierdoor kan het zo zijn dat u een stukje van de route moet afwijken om meer mooie velden te kunnen zien.

De tulpenbollen gaan in de maand oktober de grond in en in het vroege voorjaar steken de planten hun kopje boven de kleigrond. In april/mei tonen de bloemen hun fraaie kleur. Dit is dus bij uitstek de periode om met de fiets lans de tulpenvelden te rijden.

De tulpen op de Flakkeese akkers zijn voor de teler niet interessant vanwege de bloem, maar vanwege de bol. De bollen gaan naar kassen in bijvoorbeeld Rijnsburg en West-Friesland waar ze tot bloei worden gebracht. Daarna komen ze, vlak voor kerst, als tulp op de markt.

Als u in de bloeitijd langs de bollenvelden op Goeree-Overflakkee fietst, kan het heel goed gebeuren dat u mensen tussen de bloemen ziet lopen. Die zijn bezig met selecteren; bloemen die een afwijkende kleur, een vlekje of een ziekte hebben, krijg een spuitje en sterven af. Staan de tulpen in volle bloei, dan is het zaak om de bloemen zo snel mogelijk te verwijderen. Dit om de groei van e bol te bevorderen. Het gaat de bollenteler immers niet om de bloem maar om de bol.

Op Goeree-Overflakkee wordt ongeveer 450 hectare akkergrond gebruikt voor de bollenteelt. De teelt is ooit klein begonnen in en rond Ouddorp. In de jaren vijftig van de vorige eeuw deed de gladiolenteelt haar intrede op het eiland. Vanaf de jaren zestig nam de teelt van tulpenbollen stapje voor stapje de plaats van de gladiolenteelt over. Het schitterende resultaat ziet u tijdens uw fietstocht.

Ratings

Be the first one to rate this route

Rate this route
Close

Search

Search options
km km